In De Stikke Bocht kan alles

Jurriën Baks (16) was zondag de ‘grote kleine man’ bij zesdeklasser Wolfersveen. In stadion De Stikke Bocht gebeurden vaker opmerkelijke dingen.

door Dennis Kemperman

In de zesde klasse van het amateurvoetbal gebeuren de wonderlijkste dingen. Daar waar het voetbal niet altijd even vermakelijk is, zijn de verhalen dat af en toe wél. Afgelopen zondag in Wolfersveen, bijvoorbeeld. De bescheiden club – 218 leden – in het gelijknamige buurtschap speelde de derby tegen Westendorp. Gehavend, want de ploeg van trainer René Bruggink had slechts één (!) wisselspeler, de zestienjarige reservedoelman én A-junior Jurriën Baks. Bruggink (46), die uit nood geboren zelf ook vaak optreedt als keeper, zag zich echter genoodzaakt zijn reservedoelman na rust als véldspeler de wei in te sturen. Daar kreeg hij geen spijt van, want de kleinste man van het veld (1.70) kopte tijdens zijn debuut uit een vrije trap de winnende treffer binnen: 1-0. Na afloop bedankte hij trainer Bruggink wel drie keer dat hij mee had mogen doen.

Dagen later glunderde de middelbare scholier nog steeds. “Ik zat vol spanning toen ik in moest vallen. Maar het was een onvergetelijk gevoel toen ik die bal erin kopte. Ik denk er nog iedere dag aan terug”, mijmert Baks. “Ik vond het fijn dat ze vertrouwen in me hadden. Hopelijk vragen ze me vaker.”

En zo werd Baks de held in stadion De Stikke Bocht, de thuishaven van Wolfersveen. Wie in de scherpe bocht op de N315 tussen Zelhem en Ruurlo rijdt, hoeft natuurlijk geen echt stadion te verwachten. Het sportpark wordt echter al decennia zo genoemd in de volksmond en staat ook bij de KNVB officieel zo bekend. Er gebeurden in het verleden wel meer opmerkelijke dingen in De Stikke Bocht, weet Wolfersveen-voorzitter Gradus Eenink. “Ooit speelden we in de tweede klasse van de toenmalige GVB (Gelderse voetbalbond, red.) tegen Berghse Boys, een wedstrijd tegen degradatie. We stonden 2-1 achter, toen het duel werd stilgelegd, omdat er een luchtballon heel dicht boven het veld vloog. Die landde even later op ons trainingsveld. Na de hervatting scoorden we de gelijkmaker. De tegenstander verdacht ons er later van dat het een vooropgezet plan was, een truc van Wolfersveen. Dat was niet zo. Het zou wel heel knap zijn als wij dat zo geregeld hadden.”

Volgend seizoen speelt Wolfersveen voor het eerst in de historie in de vijfde klasse van de KNVB. Noodgedwongen, want de zesde klasse wordt opgeheven. Eenink: “De afstand tot de top van de vijfde klasse zal groot zijn, maar ik denk dat wij daaronder goed mee zullen draaien. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat we ons kunnen meten met andere clubs uit de buurt, zoals Halle, Westendorp en Mariënveld.”

Eenink is trots: zijn club bestaat deze week 65 jaar. “Dat is bijzonder, voor een buurtschap als Wolfersveen. We zijn een gezonde vereniging en klaar voor de toekomst.”

En Baks? Die blijft nog wel even bij Wolfersveen voetballen. De jongeling: “Ik ben een echte Wolfersveen-man. Het is een kleine club, waar iedereen elkaar kent. Ik blijf hier voetballen, zo lang ik kan.”

Dit artikel verscheen eerder in dagblad De Gelderlander.

Wilt u meer informatie over mijn diensten?
Laat het mij weten!